Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym to biologia i język angielski.
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
K 1: Przygotowanie i wydawanie dań
K 2: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Umiejętności :
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceny jakości surowca
- przechowywania żywności
- przygotowania produktów i stanowiska pracy
- obsługi sprzętu gastronomicznego
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
- wydawania dań
- oceniania jakości żywności
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
- wykonywania usług gastronomicznych
- ekspedycji potraw i napojów
Perspektywy zatrudnienia:
Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami absolwent przygotowany będzie do podejmowania pracy w:
- przedsiębiorstwach prowadzących działalność usługowo – gastronomiczną: restauracje, bary, bufety, kawiarnie
- placówkach żywienia zbiorowego: hotele, sanatoria, szpitale, szkoły
- instytucjach zaopatrzeniowych
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o zdrowym odżywianiu
- prowadzenie własnej firmy w branży gastronomicznej
Korzyści wynikające z ukończenia szkoły :
- umiejętność organizowania gastronomicznej obsługi imprez poza miejscem pracy tzw. „outsaid catering” (imprezy wyjazdowe)
- możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji np. barmańskich
- umiejętność organizowania bali, wesel i innych przyjęć okolicznościowych
- możliwość odbycia praktyki zawodowej w Niemczech i w Hiszpanii
Ukończenie technikum umożliwia uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminów zawodowych oraz uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego.