Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:
K1: Przygotowanie i wydawanie dań
Umiejętności :
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceny jakości surowca
- przechowywania żywności
- przygotowania produktów i stanowiska pracy
- obsługi sprzętu gastronomicznego
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
- wydawania dań
Perspektywy zatrudnienia:
Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami absolwent przygotowany będzie do podejmowania pracy w:
- zakładach żywienia zbiorowego np. stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.
- służbie zdrowia np. sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale
- placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych
- własna działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych itp
Kontynuacja nauki
Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia może kontynuować naukę w :
- liceum ogólnokształcącym dla dorosłych
- Branżowej Szkole II Stopnia.
Kontynuacja nauki
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji Przygotowanie i wydawanie dań może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu wykształcenia średniego (w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych) lub średniego branżowego (w Branżowej Szkole II Stopnia).